Freshmagazine.se

Hollywood

Film och tv-serier är en av världens största underhållningskällor och Hollywood är världens mest kända och inflytelserika filmdistrikt. Det ligger i Los Angeles i den amerikanska delstaten Kalifornien. Hollywood är ofta synonymt med den amerikanska filmbransch och här görs majoriteten av de amerikanska filmerna och tv-serierna. Filmproduktionen här är enorm och varje år omsätts miljarder dollar. Hollywood är den kändaste, största och äldsta filmindustrin i världen och det finns många filmindustrier vars namn är inspirerade av Hollywood, bland annat Bollywood, Nollywood och Trollywood.

Historia

Hollywood var från början ett religiöst jordbrukssamhälle, men i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet utvecklades samhället. 1902 byggdes Hollywood Hotel som blev en viktig symbol för staden. Filmproduktion var vid den här tidpunkten fortfarande relativt småskalig och skedde främst i New York. Flytten av filmindustrin skedde gradvis eftersom västkusten hade mer förutsägbart väder vilket var bra för filmandet. Efter några filmbolags framgång i Hollywood valde allt fler att flytta produktionen dit i början av 1900-talet före första världskriget. År 1923 restes den berömda Hollywoodskylten. Ljudfilmen introducerades år 1928 och efter det påbörjades vad som skulle komma att klass Hollywoods guldålder som varade fram till 1949. År 1958 invigdes den ikoniska Hollywood Walk of Fame och året därefter fick den sin första stjärna. Många kända skådespelare och filmkaraktärer har fått en stjärna här.

Hollywood idag

Skylten och Walk of Fame finns kvar än idag och filmindustrin omsätter mer än någonsin och ser även en tillväxt. Filmproduktionen och bolagen är dock inte koncentrerade enbart i Hollywood utan även i andra stadsdelar i närheten. Hollywood anses generera mer än 90 % av hela inkomsten för den nordamerikanska filmindustrin vilket är ett tydligt tecken på dess dominans.

kheera