Freshmagazine.se

Bollywood

Bollywood är Indiens svar på amerikanska Hollywood. Det är Indiens och en av världens främsta filmindustrier som producerar nästan 1 000 filmer per år. Tidigare hette det Bombay cinema och eftersom staden Mumbai hette Bombay. Namnet Bollywood sägs ha kommit till under 1970-talet. Det är omdebatterat vem det var som kom på namnet, men det sägs att några indiska journalister var först med att använda det. Namnet har fått utstå mycket kritik eftersom det implicerar att den indiska filmindustrin skulle vara en sämre imitation av den amerikanska. Bollywood har hånats och hyllats, men det går inte att förneka dess enorma succé. Trots dess enorma storlek är det få i Sverige har en bredare kunskap om den. Här får du svaren på några av de vanligaste frågorna om denna mytomspunna industri.

Var ligger Bollywood?

Till skillnad mot Hollywood är Bollywood inte en fysisk plats, men Mumbai är den indiska filmindustrins huvudstad. Indiska filmer produceras dock i många andra indiska städer, bland annat Calcutta.

Vad karaktäriserar en Bollywoodfilm?

Bollywoodfilmer är mycket karaktäristiska och innehåller oftast både sång och dans. Språket är hindi, men även regionala språk som tamil och telugu förekommer.

Hur länge har Bollywood funnits?

Bollywood har funnits i över 100 år. År 2013 firades dess 100-årsjubileum både i Indien och utomlands, bland annat på Cannesfestivalen.

kheera