Freshmagazine.se

Här kan du gå på musikal

Att gå på en musikal är en fantastisk upplevelse. De flesta stora musikaler har filmatiserats, men inget slår känslan att uppleva favoritmusikalen i verkligheten. Många anser att musikaler är den ultimata konstformen som är bättre än både teater och film eftersom det inkluderar både musik, teater, dans och sång. Med andra ord får du uppleva det bästa från musik- och teatervärlden på en och samma gång. Nedan listas de bästa ställena i världen och i Sverige där du kan gå på musikal.

Broadway i New York

Broadway är förmodligen det största och mest berömda musikaldistriktet i världen. Det ligger i närheten av gatan Broadway på Manhattan i New York. Förutom musikaler kan du även gå på teater här. Broadway är den plats där flest musikaler skrivs och sätts upp. Flera av de mest omtyckta musikalerna har haft premiär här. Broadway har haft en enorm betydelse för utvecklingen av musikalgenren under 1900-talet.

En musikals succé på Broadway mäts i antalet föreställningar. Det är nämligen vanligt att en musikal- eller teaterproduktion spelar så länge det finns en publikefterfrågan. Fantomen på operan är den musikal som haft flest föreställningar. Den hade premiär 1988 och har sedan dess spelats fler än 11 000 gånger.

West End i London

West End i London anses var i princip lika betydelsefull för musikalens utveckling som Broadway i New York. Här representeras de bästa musikalerna och teaterpjäserna. Teaterdistriktet, som ofta kallas för “Theatreland”, ligger i West End i London. Flera miljoner besökare tittar på föreställningar här varje år. Den musikal som spelat flest föreställningar här är Andrew Lloyd Webbers Cats som spelades 8 949 gånger mellan år 1981 och 2002.

Cirkus & Göta Lejon i Stockholm

För den som vill gå på musikal i Stockholm finns det flera alternativ. Cirkus Stockholm och Göta Lejon är de två största. Cirkus ligger på Kungliga Djurgården och beskrivs ofta som “De stora musikalernas arena”. Den invigdes år 1892 och här kan du gå på musikal, teater och konsert. Göta Lejon invigdes som SF-biograf år 1928, men sedan början av 1990-talet har fokuset varit på musikal och teater. Några av de främsta musikalerna har spelats här, bland annat Sound of Music.

Övriga musikalscener

Det flesta storstäder erbjuder musikalföreställningar. Köpenhamn, Paris och Berlin är tre musikalstäder. Det Ny Teater i Köpenhamn är den mest berömda scenen i Danmark. I Berlin kan du bland annat gå till Theater des Westens och Theater am Potsdamer Platz. Moulin Rouge och Lido i Paris är världskända för sina kabaréer.

kheera