Freshmagazine.se

Bästa teaterpjäserna genom tiderna

Teater är en sorts scenkonst där skådespelare agerar inför en publik. Detta sker genom dialog och gester. Till skillnad från en musikal ingår det sällan någon sång eller dans i en teaterpjäs. Däremot är smink, kläder, rekvisita och ljussättning viktiga komponenter för att göra pjäsen levande och trovärdig. En pjäs är ett skrivet teaterstycke som gestaltas av skådespelare. Personen som skriver teaterpjäsen kallas ofta för dramatiker. Ibland integreras publiken i pjäsen och ibland improviserar skådespelarna. De främst teaterdistrikten är Broadway i New York och West End i London. Teatern har funnits i tusentals år och har haft en viktig betydelse för människor och kulturer. Nedan listas några av världens mest kända teaterpjäser genom tiderna.

Hamlet av Shakespeare

William Shakespeare är den mest kända dramatikern någonsin. Hamlet från år 1603 är hans mest kända pjäs och handlar om prins Hamlet av Danmark. Det världsberömda citatet ”Att vara eller inte vara – det är frågan” kommer från denna pjäs. Den har spelats på världens största teaterscener och flera gånger på Dramaten i Stockholm.

Romeo och Julia av Shakespeare

Romeo och Julia är en annan teaterpjäs av Shakespeare som i princip är lika berömd som Hamlet. Många anser att Romeo och Julia är den bästa kärlekshistorien som skrivits. Den handlar om ett förbjuden kärlek mellan ett kärlekspar som kommer från två rivaliserande släkter.

Måsen av Tjechov

Måsen skrevs av den ryske dramatikern Anton Tjechov år 1895. Det är en teaterpjäs fylld av stämning som balanserar på gränsen mellan komedi och tragedi. Måsen skrevs innan ryska revolutionen, men mycket går att applicera på dagens samhälle. Den hade premiär år 1896 på Aleksandrinskijteatern i Sankt Petersburg och har sedan dess satts upp på otaliga teatrar i världen. I Sverige har den bland annat satts upp av Ingemar Bergman på Dramaten.

kheera