Freshmagazine.se

Bästa musikalerna

Musikal är en blandning av musik, dans och teater som uppskattas av människor över hela världen. Musikalgenren som den ser ut idag kom till i början av 1900-talet i USA och England, men kombinationen av musik och teater har funnits betydligt längre än så. Begreppet är en förkortning av den engelska termen “musical theatre” vilket ordagrant översätts till en musikalisk teater. Sången är ett mycket viktigt element, men dans och dialog förekommer nästan alltid. En musikal består oftast av flera sångnummer av olika längd och det är vanligt med komiska och romantiska inslag. Sedan 1900-talets början har många fantastiska musikaler skapats. Nedan listas några av de största genom tiderna.

Sound of Music

Sound of Music är en av världens mest kända och betydelsefulla musikaler. Denna amerikanska musikal från 1959 är baserad på den självbiografiska romanen av nunnan Maria von Trapp. Den utspelar sig i Salzburg i Österrike där Maria ska hjälpa änklingen Georg von Trapp och hans sju barn. Musikalen har slagit många besöksrekord och filmatiseringen anses vara en av de mest framgångsrika musikalerna på film. Filmatiseringen från 1966 vann fem Oscarsstatyetter.

Grease

Grease är en amerikansk musikal från 1971, men utspelar sig i USA 1959. När den hade premiär ansågs den vara vulgär och rå, men idag är det en riktig klassiker. Den behandlar sociala problem som tonårsgraviditet, grupptryck och till viss del klasskillnader. John Travolta och Olivia Newton-John spelar huvudrollerna i filmatiseringen från 1978.

Mamma Mia!

Mamma Mia! är en brittisk musikal som baseras på ABBAs låtar. Titeln kommer från en av ABBAs största hitlåtar. Musikalen är skriven av Catherine Johnson, men Benny Andersson och Björn Ulvaeus var involverade i skapandet av musikalen. Mamma Mia! har satts upp över hela världen och år 2008 filmatiserades den med bland annat Stellan Skarsgård och Maryl Streep i rollerna.

West side story

West Side Story är en amerikansk musikal som utspelar sig i New York på 1950-talet. Musikalen hade premiär 1957 och handlar om rivaliteten mellan två ungdomsgäng på Manhattan. Första filmatiseringen skedde år 1961 och den vann 10 Oscars. Nu gör Steven Spielberg sin tolkning av denna ikoniska musikal.

Evita

Evita är en brittisk musikal som utspelar sig i Buenos Aires i Argentina på 50-talet. Huvudrollen är Eva “Evita” Perón som var en argentinsk presidenthustru. I filmatiseringen år 1996 spelar Madonna huvudrollen och filmen blev belönad med en Oscar. Andrew Lloyd Webber har skrivit musiken.

Fantomen på operan

Fantomen på operan är en brittisk musikal av Andrew Lloyd Webber. Den är baserad på romanen med samma namn av Gaston Leroux från år 1910. Musikalen är en olycklig kärlekshistoria, men besökare älskar den. Det är en av de största musikalerna genom tiderna med mer än 11 000 föreställningar på Broadway.

Övriga

Det finns många fler musikaler som haft stor succé över hela världen, exempelvis Les Misérables, Lalaland, Chess, Cats, Wicked och Lejonkungen.

kheera