Freshmagazine.se

Filmerna som dragit in mest pengar

Filmindustrin omsätter årligen flera miljarder dollar, men det är såklart bara några få filmer som blir otroligt framgångsrika. En films framgång kan mätas på olika sätt, bland annat i form av positiva kritikerrecensioner och omdömen, kultförklaringar, IMDb-ranking och inkomst. Det är mycket kostsamt att producera film och därför är inkomster från bland annat biljettförsäljningen en mycket viktig måttstock. Här nedan listas de fem filmer som dragit in mest pengar. Listan består av långfilmer som visats på bio eftersom intäkterna från biobiljetter är den främsta inkomstposten för en film. Inkomsterna nedan tar inte hänsyn till inflation och därför kan filmen “Gone with the Wind” från 1939 fortfarande anses som den mest inkomstbringande filmen någonsin.

Avengers: Endgame

Avengers: Endgame från Marvel Studios är den mest inkomstbringande filmen någonsin. Filmen hade premiär år 2019 och gick om den tidigare rekordhållaren Avatar från 2009. Den globala inkomsten är strax över 2,789 miljarder dollar. Redan under premiärhelgen slogs det tidigare rekordet. Filmen är en amerikansk superhjältefilm baserad på kända superhjältar från Marvel Comics. Avengers: Endgame distribueras av Walt Disney Studios Motion Pictures.

Avatar

Avatar är en amerikansk science fiction-film från 2009. Filmen hade under lång tid rekordet som den bästa kassakon i filmindustrin. Avatar är ett konstnärligt mästerverk och var den fjärde dyraste filmen genom tiderna. Som tur var så täckte biljettintäkterna kostnaderna med råge. Filmen spelade in 2,78 miljarder dollar över hela världen. Filmen är en science fiction och fantasy film, men med ett viktigt budskap om den förstörelse vi människor utsätter vår värld och varandra för.

Titanic

Titanic från 1997 är en av de mest ikoniska filmerna som gjorts. Den handlar om färjekatastrofen år 1912 med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i huvudrollerna. Vid den tidpunkt då den spelades in var det den dyraste filmen någonsin, men den hade även intäktsrekordet ända fram till 2009 då Avatar toppade listan. Intäkterna beräknas till 2,187 miljarder dollar. Filmen hyllades av många och belönades med 11 oscars.

Star Wars: The Force Awakens

Star Wars: The Force Awakens hade premiär 2015 och har sedan dess dragit in 2,068 miljarder dollar. Filmen är den sjunde delen i den otroligt populära filmserien Star Wars.

Lejonkungen

Världens mest inkomstbringande animerade film är Lejonkungen från 2019. Det är en nyinspelad version av originalet från 1994. Den nya versionen använder sig av en teknik med datorgenererade bilder. De globala intäkterna uppgår till 1,64 miljarder dollar vilket gör den till den sjunde mest inkomstbringande filmen någonsin.

kheera