Freshmagazine.se

Svensk film

Svensk film är en väsentlig del av den svenska kulturen och har många gånger fått internationell uppmärksamhet. Ända sedan stumfilmens storhetstid har svensk film även gjort succé utomlands. Detta har även bidragit till att flera svenska skådespelare, regissörer och filmfotografer jobbar utomlands i större produktioner. Skådespelerskan Greta Garbo var en av de första svenskarna att flytta till Hollywood. Ingmar Bergman är en av de främsta filmskaparna någonsin och tack vare honom har svensk film vunnit ett internationellt erkännande. Nedan listas några av de mest berömda svenskarna inom svensk film.

Ingmar Bergman

Ingmar Berman anses vara en av de främsta filmregissörerna genom tiderna. Han levde åren 1918-2007, men även efter hans död lever filmerna vidare. Dramafilmen Fanny och Alexander är ett svenskt mästerverk från 1982. Ingmar Berman stod för både regi och manus och filmen fick många utmärkelser. Den tilldelades bland annat fyra Oscarsstatyetter varav en var för bästa utländska film. Tre andra Ingmar Bergman-filmer har belönades med Oscarsstatyetter vilket är ett tydligt bevis på hans betydelse för filmindustrin. Fanny och Alexander sägs vara en halvbiografisk film och blev en av de sista han gjorde.

Lasse Hallström

Lasse Hallström började sin karriär med att regissera många av ABBAs musikvideo. Därefter gick han över till att producera film och han har haft stora kommersiella framgångar utomlands. Filmen Mitt liv som hund från 1985 var hans internationella genombrott och den nominerades till en Oscar. Därefter började han göra film i USA med varierad framgång. Ciderhusreglerna från 1999 vann två Oscars och nominerades i 7 kategorier. Andra stora filmer från Lasse Hallström är Gilbert Grape år 1993 och Chocolat år 2000.

Roy Andersson

Roy Andersson är en svensk filmregissör och producent. En kärlekshistoria från 1970 var hans långfilmsdebut. Denna ungdomsfilm är idag en klassiker. Filmen Giliap från år 1975 är annan känd film. Roy Andersson är framför allt känd för sitt unika bild- och berättarspråk som består av långa tagningar. Detta berättarspråk använder han i såväl de reklamfilmer som han producerade såväl som långfilmer. Under 2000-talet producerade han en trilogi av långfilmer, nämligen Sånger från andra våningen år 2000, Du levande år 2007 och En duva satt på en gren och funderade på tillvaron år 2014. Dessa belönades med många guldbaggar samt jurypriset i Cannes och ett Guldlejon i Venedig.

kheera