Freshmagazine.se

Teater i Sverige

Stora delar av den svenska befolkningen gillar att gå på teater. Den svenska scenkonsten är en viktig del av svensk kultur och det finns många teatrar i Sverige. Teatrar är viktiga för svenska städers identitet och befolkning. Teater blev vanligt för en bredare allmänhet i Sverige under 1600-talet. Stora Bollhuset i Gamla stan anses vara Sveriges första teater. Under 1700-talet grundar kung Gustaf III Kungliga operan och Kungliga dramatiska teatern vilket hade en mycket positiv effekt på svensk scenkonst då teaterpjäser börjades skrivas på svenska.

Dramaten

Idag är Kungliga Dramatiska Teatern, oftast kallad för Dramaten, i Stockholm den främsta svenska teaterscenen där många framstående skådespelare och teaterregissörer verkat eller verkar. Bland annat Ingmar Bergman satte upp många pjäser där. Dramaten är Sveriges nationalscen för scenkonst.

Kungliga operan

Kungliga Operan, som vanligtvis kallas för Operan, är Sveriges främsta institution för opera, balett och modern dans. Den grundades år 1773 och hette då Kungliga teatern.

Göteborgs Stadsteater

Göteborgs stadsteater är en av Sveriges främsta teaterscener. Den grundades redan 1918 vilket gör den till stadsteater. Backa Teater, en av Sveriges främsta barn- och ungdomsteatrar, tillhör Göteborgs Stadsteater sedan år 1979.

kheera