Freshmagazine.se

Svenska låtskrivare

Sverige må vara ett förhållandevis litet land, men vi är en gigantisk musiknation. Det finns många svenska låtskrivare som skapat världsberömd musik. Det svenska popundret refererar till dessa låtskrivare som gjorde att den svenska popen blev internationell. Några av de största svenska låtskrivarna är Max Martin, Shellback och Denniz Pop.

Max Martin

Max Martin heter egentligen Karl Martin Sandberg och är förmodligen Sveriges mest framgångsrika låtskrivare och musikproducent. Han har skrivit världshits och Billboardettor till några av de största artisterna. Hans meritlista är lång och inkluderar tester till bland annat Britney Spears, Westlife, Justin Bieber, Katy Perry, Ariana Grande och Celine Dion. Hans tidigare musikbolag Cheiron var mycket framgångsrikt och så är även hans nuvarande bolag Maratone och Wolf Cousins.

Shellback

Shellback, som egentligen heter Karl Johan Schuster, är en annan berömd svensk låtskrivare. Han har jobbat tillsammans med Max Martin i många produktioner, men driver det egna produktionsbolaget Shellback Industries AB. Han har vunnit många utmärkelser, bland annat Musikförläggarnas Pris och Alice Tegnér-priset.

Denniz Pop

Denniz Pop, vars riktiga namn var Dag Krister Volle, var en mycket inflytelserik musikproducent och låtskrivare. Han samarbetade med Max Martin och skrev några av de mest framgångsrika låtarna i svensk musikexporthistoria, bland annat för Ace of Base. Han gick bort år 1998 endast 35 år gammal.

kheera