Freshmagazine.se

Främsta svenska artisterna genom tiderna

Ett litet land som Sverige har haft ett enormt avtryck på den internationella musikscenen. Låtskrivaren Max Martin och en rad artister har bidragit till att Sverige anses vara världens mest framgångsrika musikland enligt många. Detta är inte bara tyckande, utan det är även matematiskt bevisat i en akademisk studie. Nedan listas några av Sveriges främsta artister genom tiderna.

ABBA

Det är omöjligt att nämna svensk musik och musikexport utan att nämna ABBA. Det är få artister som gjort ett så stort intryck som ABBA. Än idag, flera decennier efter deras genombrott och storhetstid, lever deras musik kvar. Flera generation lyssnar på musiken som har en förmåga att ständigt ta nya skepnader i form a musikaler och andra format. Totalt har ABBA sålt 375 miljoner album. ABBAs musik är odödlig och har haft en mycket stor betydelse för svensk musik och Sverigebilden.

Roxette

Duon Roxette som bestod av Per Gessle och Marie Fredriksson erövrade världen med monsterhits som The Look, Listen to Your Heart, It Must Have Been Love och Joyride. Dessa fyra toppade Billboardlistan i USA under 80- och tidigt 90-tal. Deras musik beskrevs som mjukrock och uppskattades av fans över hela världen. De har sålt över 75 miljoner album. År 2002 drabbades Marie av en hjärntumör vilket gjorde att duon ofrivilligt fick ta ett uppehåll.

Avicii

Tim Bergling, mest känd under artistnamnet, Avicii var en av världens främsta DJs och skapade innovativ elektronisk dansmusik. Han är den fjärde mest framgångsrika svenska artisten genom tiderna med 30 miljoner sålda album. Hans stora hit Wake Me Up låg ett på iTunes i över 60 länder och sålde guld och platina världen över. Avicii var både en artist, kompositör och producent som förändrade musiken. År 2018 gick han tyvärr bort endast 28 år gammal.

kheera