Freshmagazine.se

Dirty Dancing

1987 kom filmen som på ett magiskt sätt förenar dans och musik till underhållning utöver det vanliga. Dirty Dancing med Patrick Swayze och Jennifer Grey i huvudrollerna tog 80-talets sista skälvande år med storm. Ingen som har sett den här filmen lämnas oberörd och framför allt inte de som var tonåringar när filmen kom.

Sexiga rytmer

Handlingen är lika gränsöverskridande som tonåren är spännande och Frances Houseman blir förälskad i danstränaren Johnny Castle på Kellermans semesteranläggning utanför New York i början av 60-talet. Det är fortfarande fina och utbildade flickor som tar sig någonstans i världen och därför Baby vet nästan inte var hon ska titta när hon hamnar i personalområdets hemliga danslokal. Här är det så långt ifrån pryda och väluppfostrade ungdomar man överhuvudtaget kan komma. Kvinnorna är klädda i åtsmitande tights och djupt urringade linnen när de gnider sig mot sina danspartners till musikens heta rytmer. Redan tidigt i filmen framgår det med all tänkbar tydlighet vad filmens titel syftar på. Hetast av alla är naturligtvis hunken Johnny Castle. När han dansade med bar överkropp och skymtande kalsonger gick det ett sus genom biosalongen. Patrick Swayzes karriär tog fart med den här filmen och ingen kan ta miste på hans skådespelartalang och hans magnetism.

Tidlöst budskap

Budskapet i filmen är djupare än det populära soundtracket och de sexiga danserna. Det handlar om att vara en människa som är ärlig mot sig själv och som vågar stå upp för kärleken och för det som är sant till vilket pris som helst. Francis hämtar sin pappa som är läkare när Johnnys danspartner Penny har blivit allvarligt skadad efter ett abortförsök. Pappan tror naturligtvis att det är Johnny som är far till det aborterade barnet och att han har tvingat Penny till bluffkliniken. I själva verket har Johnny ställt upp för Penny och de är bara vänner. Francis och Johnny har dock inlett en het romans där känslorna väcktes under dansträningen för att få Francis duktig nog att kunna ta Pennys plats i ett viktigt dansnummer. Francis har allt att förlora på att be sin pappa om hjälp och på att ställa upp som alibi för Johnny när chefen för anläggningen påstår att han har stulit en plånbok.

Succé

Filmslutet är både ikoniskt och oförglömligt när Patrick Swayze hämtar Francis från bordet på semesteravslutningen med orden “nobody puts Baby in a corner” och bjuder upp henne till tidernas vackraste dansnummer. Till tonerna av I’ve Had the Time of My Life dansade sig de båda skådespelarna rakt in i både film- och musikhistorien. Tyvärr gick Patrick Swayze bort i cancer 2009, men han lämnade efter sig några oförglömliga roller där Johnny Castle gör honom ung och levande för evigt. Filmen är precis lika bra idag som för över trettio år sedan, tack vare musiken, dansen och den fängslande kärlekshistorien.

kheera