Sommaren är snart här, och den kommer att vara späckad med olika musikfestivaler att besöka. Stora evenemang som Way out West, Lollapalooza och Summerburst hålls i storstäderna. Samtidigt bjuder många mindre samhällen in till festivaler, se till exempel Sweden Rock Festival, Peace & Love och Uppsala reggaefestival. Schemat för sommaren är fullt och det händer något nytt nästan varje helg. Detta är förstås väldigt roligt men det kan också bli ekonomiska svårigheter för den som vill besöka fler än en.
Arbeta som volontär på festival
En lösning på de ekonomiska problemen är att anmäla sig som volontär till festivalerna. Det innebär att man jobbar ett eller flera pass under festivalens gång, och i utbyte får man mat och inträde till festivalen så att man kan besöka den under de lediga timmarna.
Volontärarbetet kan bestå av att bygga upp eller riva ner festivalen innan/efter den utspelar sig, att visitera folk vid grindarna eller att städa området under festivalens gång. Det finns garanterat ett område som passar alla.
Viktigt att sköta arbetet
Ett grundkrav för att arbeta som volontär är förstås att man sköter sina arbetsuppgifter. Man blir tilldelad ett schema en tid innan festivalen där man får antingen ett eller flera arbetspass. För att behålla sitt inträde till själva festivalen krävs det självklart att man sköter dessa tider och inte missköter sig under arbetspasset genom att till exempel vara påverkad eller smita iväg.
Som volontär på en festival blir man tilldelad en t-shirt eller reflexvästar med tryck så det tydligt syns att man arbetar. Festivalen bjuder på mat under tiden man arbetar.
Fördelarna med att vara volontär
Det finns en hel del fördelar med att arbeta som volontär på festivaler. Här listar vi några av de bästa.
– Man betalar inget inträde till själva festivalen. Inträdesarmbandet får man helt gratis och det gäller för hela festivalperioden.
– Gratis mat. Minst ett mål mat per arbetspass är standard för volontärer, och det sitter ju aldrig fel.
– Möjlighet att se kändisar. Har man tur får man gå backstage och kan se massa coola kändisar man aldrig hade fått chans att träffa annars.
– Nya vänner för livet. Som volontär arbetar man ofta tight i grupp eller som par, och har man tur knyter man där kontakter och kan få vänner för livet.
Nackdelarna med att vara volontär
Det finns tyvärr ett par saker som kan ses som negativa med att vara volontär. Samtidigt får man se till de positiva delarna och hoppas att de väger över. Men här är några saker man ska vara förberedd på:
– Ingen betalning. Som volontär får man ingen lön utan inträdet blir din ersättning.
– Tungt arbete. Beroende på var man hamnar kan det vara tuffa arbetsdagar så det är inte säkert att man orkar festa hela natten sedan.
– Risk att missa spelningar. Även om alla försöker hjälpas åt att lösa så alla kan se sin favoritartist, är det inte säkert att det fungerar för precis alla. Var ute med dina önskemål i god tid.