Freshmagazine.se

Svenska teaterskådespelare & musikalartister

Sverige har många berömda teaterskådespelare och musikalartister som även gjort internationell karriär.

Teaterskådespelare

Det är inte ovanligt att svenska teaterskådespelare även gör film. Mikael Persbrandt är ett exempel på en svensk skådespelare som gjort både teaterpjäser och stora internationella filmer. Han är bland annat känd från pjäsen Måsen som sattes upp på Dramaten samt den internationella blockbustern The Hobbit.

Dan och Anders Ekborg, söner till skådespelaren Lars Ekborg, är två kända skådespelare inom teaterbranschen. Helena Kristina Bergström Nutley är en av de mest framstående regissörerna och skådespelarna inom den svenska teaterscenen. Hon har bland annat spelat i Ett Dockhem och Hamlet.

Musikalartister

Peter Jöback är en av Sveriges främsta musikalartister. Han har en imponerande meritlista med succéer från både Broadway och West End. En av hans största roller var Fantomen i Fantomen på Operan som sattes upp både i London och New York. Med showen I Love Musical visade han vilken musikalstjärna han är. Helen Sjöholm är en annan folkkär svensk musikalartist som är berömd för sina roller i Kristina från Duvemåla, Chess och Les Miserables. Andra kända musikalartister är bland annat Gunilla Backman, Pernilla Wahlgren och Petra Nielsen.

kheera