Joakim&Joel - ett svenskt soulkollektiv
Foto/Grafik: Patrik Roos / Johannes Lagtun

Joakim&Joel - ett svenskt soulkollektiv

Publicerad den 17 september 2008 kl. 00:10 av Camilla Käck
Musik. Joakim&Joels musikkarriär fick sig en riktig skjuts i våras. Vinst i musiktävling följdes av stipendium och en singel i butikerna. Sångaren och producenten Joel Humléns liv rullar på lika fort som en skiva snurrar.
Det började med ett projektarbete på gymnasiet i Uddevalla. Joakim Linder och Joel Humlén spelade in en Ep tillsammans och Veckosången började snurra på Radio väst.
– Det vart grunden till Joakim&Joel, som vi kallade Uddevalla gangsta crew, säger Joel Humlén och småskrattar.
De fick blodad tand, gjorde inspelningar och fortsatte att skriva låtar. I våras korades de till vinnare av Metro Music Challenge med låten Ser jag tjock ut i den här? och vann en marknadsföringskampanj på 3,5 miljoner.
Senare på våren blev de framröstade som årets Ted Gärdestad-stipendiater.
– Vi fick lite fart där och det var väldigt roligt, säger Joel Humlén.

Stort kompband
Sommaren har innehållit en del konserter och inspelning av en fullängdare i Tanumshede på västkusten. Joel Humlén författar texterna och musiken skriver de tillsammans. Enkla texter med två matskedar ironi och en tesked allvar. Mycket blås och fioler förutsätter många goda vänner.
– Nu har vi mer eller mindre ett fast band, men sedan vi drog igång på gymnasiet har vi säkert haft med 50-60 personer.
Sedan två år tillbaka studerar Joel Humlén Musik och media på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Samtidigt går han en distansutbildning i Örnsköldsvik som heter Musikmakarna. Joakim Linder har påbörjat samma distansutbildning. Han hoppade av musiklinjen på Ljungskile folkhögskola i och med Metrovinsten i våras för att satsa på Joakim&Joel. En stockholmsflytt är på gång och han och Joel letar lägenhet tillsammans.

Skriver åt andra
Joel bor nu i en etta på söder tillsammans med en kompis där han också har en hemmastudio.
– Jag jobbar ganska mycket med andra låtskrivare och skriver kommersiella låtar så då sitter jag mycket hos kollegor i deras studios. Jag har bland annat skrivit till Idol-Danny, och så skrev jag ett bidrag till irländska schlagerfestivalen förra året.
Klockan tickar fort en vanlig dag i Joel Humléns liv och mestadels av tiden kretsar runt musik.
– Jag försöker gå upp tidigt. Sen är det ofta någon lektion i skolan. Om inte skriver jag en låt tillsammans med någon av dem jag jobbar ihop med eller sitter och rattar på lite ljud och producerar. Sen är det matdags och efter det lite repande. Väl hemma skriver jag en låt, lyssnar lite på musik och går och lägger mig, sent!

Fakta
Namn: Joel Humlén
Ålder: Snart 21
Bor: I en etta på söder i Stockholm tillsammans med en kompis
Aktuell med: Har skrivit låten Hit ´N´ Run för den tyska tjejgruppen Monrose, som släpps som singel 3 oktober
Joakim&Joel: Består av Joakim Linder (gitarr) och Joel Humlén (sång)
Joel om sig själv: pratglad, stressad, glad
Joel om Joakim: begåvad, lite blyg, trött
Hemsida: Joakimochjoel.se
935 älskar detta Dela artikeln

Kommentera