”Kungligheter är min nisch”
Foto/Grafik: Johannes Lagtun

”Kungligheter är min nisch”

Publicerad den 30 januari 2009 kl. 16:45 av Sandra Lindqvist
Reportage. Ingen utomstående lever så nära inpå den svenska kungafamiljen som hovreportern och författaren Catarina Hurtig. Hennes inblick i det svenska hovet samt andra europeiska kungahus resulterade i en hyllad bok som är översatt till flera språk. Vid sidan av sitt bokprojekt följer hon dagligen Sveriges mest kända och glamourösa familj. - Innan jag började skriva om hovet hade jag inte tänkt på att vi hade en kungafamilj, säger hon till Fresh Magazine.
Att få möjlighet att resa till Rivieran, dansa med prinsar, umgås med kronprinsessan Victoria och närvara på kungabröllop är vardagssysslor för hovreportern och författaren Catarina Hurtig.
Intresset för kungligheter var något som föddes i samband med att hon började jobba som reporter på Svensk Damtidning, hösten 1999.
- Innan hade jag inte tänkt på att vi hade en kungafamilj, berättar hon.
Idag säger hon att jobbet som hovreporter är något av det bästa som hänt henne under karriären, när hon får möjlighet att se och vara med om saker som de flesta bara får se på tv eller läsa om i tidningar.

Succé för prinsessbok
2006 fick Catarina Hurtig sin bok ”Uppdrag: Prinsessa” utgiven av förlaget Bonnier Fakta.
Boken blev populär och översattes snabbt till flera språk. I ”Uppdrag: Prinsessor” följer Catarina tio europeiska prinsessor för att gå till botten med: tidigare relationer, uppväxt och hur de träffade sina prinsar, då de flesta prinsessorna är kvinnan av folket.
- Jag ville skriva om prinsessdrömmen, att kärleken kan ge vanliga tjejer den flottaste titeln av alla och en ny karriär, säger Catarina.

Livet som hovreporter
Jobbet som hovreporter innebär att man får gå på många glamourösa tillställningar, men det innefattar även en hel del jobb. Catarina berättar för Fresh Magazine att det inte finns några vanliga dagar när man jobbar som hovreporter och det gör jobbet roligt. Men visst finns det rutiner. Som kunglig reporter håller sig Catarina ständigt uppdaterad om vad som händer i kungahus även utanför Sveriges gränser via andra hovreportrar och diverse tidningar. Hon berättar också om de kungliga hovstaternas speciella schema, där Catarina och hennes uppdragsgivare dagligen håller koll på vad som är aktuellt för kungafamiljerna.
- Där granskar vi om det finns något intressant att dokumentera som till exempel statsbesök, säger hon.
Efter att Catarina under flera år jobbat heltid på Svensk Damtidning blev hon programledare för Kungligt i kanal 5 som sändes våren 2005. Men numera är hon frilansjournalist och med uppdrag för tidningar som Amelia, Laura, Queen och Hemmets Veckotidning. I mån av tid och intresse tar hon även på sig andra uppdrag.
- Kungligheter är ju min nisch, så de uppdragen värdesätter jag högst, säger hon.


FAKTA
Namn: Catarina Hurtig
Ålder: 33
Bor: Stockholm
Yrke: Hovreporter och författare
Blogg:finest.se/ladylike
1103 älskar detta Dela artikeln

Kommentera