Pink Floyd - Retrospektiv
Foto/Grafik: Pressbild

Pink Floyd - Retrospektiv

Publicerad den 12 maj 2011 kl. 17:49 av Fredrik Carlsson
Musik. Pink Floyd och EMI Music, vars samarbete går tillbaka till 1967, tillkännager idag en omfattande releaseplan, som kommer att lanseras den 26 september 2011. Bland releaserna ingår CD, DVD, Blu-ray, SACD, ett flertal digitala format, iPhone-appar och en ny ’Best Of’ i enkel-CD-format.

Det legendariska bandet Pink Floyd, som än idag är en av de mest framgångsrika och hyllade grupperna genom tiderna, förnyade nyligen sitt kontrakt med EMI, vilket har möjliggjort framtagandet av en rad nya produkter i olika format. Flera av dessa innehåller unikt arkivmaterial som har sammanställts för flera olika mediaformat. Releaserna går under den gemensamma bannern Why Pink Floyd…?, och har designats för att tillfredsställa alla typer av fans. Här finns musik för förstagångslyssnare såväl som deluxeboxar för de allra mest dedikerade, som kan fördjupa sig i multi-discutgåvor med alternativa tagningar, ej tidigare releasade låtar, restaurerade konsertfilmer och en liveinspelning av den legendariska The Dark Side Of The Moon konserten från Wembley 1974.

Pink Floyds musik har skrivit historia
Flera utgåvor har skapats speciellt för det kommande återutgivningsprogrammet: remastringar av samtliga studioalbum, boxar med CD, DVD, Blu-ray och memorabilia, och tre Special Editions – ett klassiskt Pink Floydalbum utökat med en bonusskiva med relaterat innehåll från respektive album för att fördjupa lyssningsupplevelsen. Roger Faxon, CEO för EMI Group: ”Det här är ett unikt samarbete mellan EMI och en av världens mest kreativa och inflytelserika grupper genom tiderna. Vi har arbetat tillsammans i över ett år med de kommande releaserna, som inkorporerar alla de element som gjort Pink Floyd till en av de mest inspirerande artisterna i den moderna musikhistorien. ’Why Pink Floyd?’ Därför att deras musik saknar motstycke. De nya releaserna kommer att ge fansen möjlighet att återupptäcka gruppens fantastiska produktion som visar att artistisk kvalitet aldrig blir omodern.”

Restaurerat gamla filmer
Pink Floyds filmarkivist Lana Topham har ansvarat för den tidskrävande restaureringen av många historiska filmer från Pink Floyds klassiska era, som ges ut i boxarna till ‘The Dark Side Of The Moon’ och ‘Wish You Were Here’.
De första releaserna den 26 september 2011 är: Utökade versioner av Pink Floyds mästerverk The Dark Side Of The Moon i en 6-disc Deluxe Box och en 2-disc Special Edition, liksom en exklusiv samlarutgåva av albumet på vinyl och flera olika digitala format. Plus 14 digitalt remastrade studioalbum som releasas såväl som separata enkel-CD som i en boxutgåva.


FAKTA
The Wall, som har sålt over 25 miljoner dubbelalbum och under de tre senaste årtiondena blivit en kulturell och politisk milstolpe för bandet, får samma omfattande behandling vid sin release den 27 februari 2012, med en 7-disc Deluxe Box, en 3-disc Special Edition, en exklusiv vinylutgåva och flera digitala utgåvor. Pink Floyds officiella websida, www.pinkfloyd.com, lanseras på nytt från och med idag. Pink Floyds Facebooksida har nu över 11 miljoner vänner från hela världen. 1967 bestod bandet av Syd Barrett, Roger Waters, Nick Mason och Richard Wright. Barrett lämnade gruppen 1968 och ersattes av David Gilmour. Syd Barrett dog 2006, Richard Wright avled 2008. Pink Floyd har sålt över 200 miljoner skivor till dags dato.

743 älskar detta Dela artikeln

Kommentera