Roxette - Charm School
Foto/Grafik: Pressbild

Roxette - Charm School

Publicerad den 5 december 2010 kl. 19:40 av Fredrik Carlsson
Reportage. Den 11 februari 2011 blir det osannolika verklighet. Efter 25 år som världsnamn med 70 miljoner sålda album stiger ett av Sveriges genom tiderna största popband åter in i strålkastarljuset med albumet "Charm School".

De gör det med “Charm School”, ett nyinspelat album med tolv låtar i en stil som skulle kunna kallas “uppdaterat klassiskt Roxette” - från inledande smällkaramellen “Way Out” till den bitterljuva avslutaren “Sitting On Top Of The World”. Chanserna att detta skulle hända verkade minimala när Marie Fredriksson hösten 2002 diagnosticerades med hjärntumör. Men Marie lyckades besegra sjukdomen och under 2009 föll bitarna stegvis på plats.

Återförenades inför 600 000 fans
Först återförenades Marie Fredriksson och Per Gessle på scen för att sjunga “It Must Have Been Love” och “The Look” under Pers “Party Crasher”-turné i Amsterdam. Och knappt hade fansen hämtat sig från detta förrän Roxette gjorde comeback som huvudattraktion under “Night of the Proms”-turnén inför mer än 600 000 åskådare i Holland, Belgien och Tyskland.
- Då började vi tänka framåt och planera för möjligheten att faktiskt göra ett nytt album – ett album som fångade upp allt det som är bra med Roxette, samtidigt som det blickade framåt, säger Per Gessle.
Sagt och gjort. Under turnén förvandlades hotellrummen snabbt till ambulerande inspelningsstudios där en lång rad nya Roxettelåtar tog form.

Första singeln blev radiodänga
Väl hemma i Sverige igen fortsatte arbetet under våren och hösten 2010. Precis som under storhetstiden fanns det gott om låtar att välja mellan. Den känsliga balladen “In My Own Way” är t ex en återupptäckt pärla från 1984, när drömmen om en internationell karriär fortfarande mest tedde sig som en dröm.
Färskast är den extremt efterhängsna popdängan “She’s Got Nothing On (But The Radio)” från i höstas, som blir första singel. Däremellan finns allt det som har gjort Roxette till ett av de mest radiospelade banden i världen; melodierna, innerligheten, popkänslan – och den unika mixen av Marie Fredrikssons och Per Gessles röster. Allt paketerat i en musikalisk form som är tveklöst 2011.
- Utgångspunkten för mig har alltid varit att skriva låtar för Maries röst. Hennes styrka är man tror på varenda ord hon sjunger och därför ger hon också historierna ett eget liv. Som låtskrivare är det en otrolig gåva att få vara med om, säger Per.

FAKTA
Albumet är inspelat i Skåne och Stockholm med Clarence Öfwerman och Christoffer Lundqvist som producenter (tillsammans med Per och Marie). “Charm School” är en triumfartad återkomst efter tio år av prövningar och utmaningar. Eller som Marie Fredriksson sjunger i ett av plattans centrala spår: “No One Makes It On Her Own”. Den 11 februari ringer det in. Album “Charm School” - 11 februari, Singel “She’s Got Nothing On (But The Radio)” - 10 januari

1056 älskar detta Dela artikeln

Kommentera