”Styrkan inom sig är viktig att behålla”
Foto/Grafik: Pressbild / Johannes Lagtun

”Styrkan inom sig är viktig att behålla”

Publicerad den 17 oktober 2008 kl. 18:54 av Fredrik Carlsson
Reportage. Göteborgskan Sofia Talvik, som ofta jämförs med Joni Mitchell, har slagit sig ihop med producenten Tobias Fröberg för att ge sin mjuka, vokalbaserade gitarrpop nya uttryck. - Mina texter handlar om att våga lita på sin förmåga, då är det lättare att lyckas som artist, säger hon.
På sina två tidigare verk har Sofia Talvik gjort allt själv, men den här gången vill hon ta sin musik ett steg längre. Därför tog hon hjälp av producent Tobias Fröberg i processen att färdigställa sitt tredje verk "Jonestown".
- Det här samarbetet har varit både annorlunda och mycket nyttigt, säger Sofia.
Albumtiteln anspelar på pastor Jim Jones och hans sekt Folkets tempel. I Guyana grundade Jones bosättningen Jonestown där drömmen var att skapa ett socialistiskt samhälle, men när kongressledamoten Leo Ryan anlände till Jonestown 1978 krackelerade fasaden. Leo Ryan mördades och allting kulminerade i ett kollektivt självmord när 913 människor dog.
Samma år 1978 föddes Sofia Talvik och hon använder Jonestown som en katalysator för att fundera över sina egna val.
- Jag tycker det är viktigt att komma ihåg styrkan inom sig och inte bara bli en länk i en kedja.
Det handlar ju om en känsla som man själv haft från början, sen finns det ju vissa känslor som återkommer mer än andra. Jag skriver mycket om att våga lita på sin egen förmåga och om man har det som krävs, för det är så jag tänker som artist. Sen finns det några rena kärlekslåtar också, säger hon.

En personlig skiva
Musikaliskt är Sofia en blandning av Heather Nova, Anna Ternheim och Joni Mitchell. Och innehållet på skivan som sedan en tid finns ute i butikerna är helt och hållet personligt.
- Det är inte en konceptplatta på det sättet att alla låtar handlar om samma sak. Det mesta jag skriver om är väl på något vis självupplevt, fast kanske sedan omarbetat textmässigt, säger hon.
Sofia spelade i somras på en av USA:s största festivaler, Lollapalooza i Chicago, vilket var den avslutande spelningen på en åtta dagar lång USA-turné. Nu i höst kan hon ses på scener runt om i Sverige.

FAKTA
Namn: Sofia Talvik
Ålder: 30 år
Bor: Stockholm
Aktuell med: Skivan "Jonestown"
Musikalisk förebild: Amy Mann
Hemsida: www.sofiatalvik.com
939 älskar detta Dela artikeln

Kommentera