Jasmine Kara släpper sitt debutalbum
Foto/Grafik: Pressbild

Jasmine Kara släpper sitt debutalbum

Publicerad den 23 juli 2010 kl. 11:24 av Fredrik Carlsson
Musik. I Sverige slår vi ju ofta oss själva för bröstet och pratar om det svenska popundret och vår musikexport. Och visst, det är mer än ett luftslott, kanske framför allt på låtskrivarsidan. Men när det gäller sångerskor har det ärligt talat varit mer tunnsått. Tills nu. 21-åriga Jasmine Kara må vara en liten tjej och man fattar liksom inte var allt ljud kommer ifrån, men hennes röst kan mäta sig med de allra bästa. Med de allra största faktiskt.

Samma dag som hon fyllde elva ställde sig Jasmine Kara på en scen för första gången. I en klänning som hennes mamma sytt vann hon en talangtävling med ”The Shoop Shoop Song” och hon har väl egentligen aldrig slutat sjunga sedan dess. I medgång och motgång, genom tonårsstrul och osunda förhållanden har Jasmine Kara burit med sig sin röst och hon har använt musiken för att finna hopp, tröst och en väg ut när hon har behövt det som mest. Men också för att uttrycka glädje.

Besökte många skivbolag
Drömmen om att bli sångerska höll hon vid liv under hela uppväxten och Jasmine jobbade hårt på musikalutbildningar, i studios och på oräkneliga scener, men det stora klivet tog hon när hon reste till New York för att ta sig in i musikbranschen på allvar. Gata upp och gata ner promenerade hon och knackade dörr hos hundratalet skivbolag. När Jasmine slutligen blev hotad av polis efter att ha ställt sig utanför Universals kontor och sjungit kände hon att det kanske var dags att pröva en ny taktik. Hon sökte sig till New Yorks klubbscen istället.  

Insmugglad på klubbar
Insmugglad på ställen hon egentligen var alldeles för ung för att bli insläppt på började Jasmine göra sig ett namn på de olika jazz och blues-klubbarna i Brooklyn, Harlem och Queens. En spelning ledde till en annan och Jasmine sjöng snart för storheter som Jay-Z, Beyoncé och William Riley. Tillbaka i Stockholm fortsatte hon arbetet med att hitta sitt eget sound och den musik hon ville göra. Via Cosmosstudion i Stockholm hamnade Jasmine Kara på skivbolagslegendaren Marshall Chess’ nystartade interkontinentala etikett Tri-Sound.

Jasmine hyllas
Om Jasmine Kara har Marshall Chess sagt:
- "I've been around the blues and singers who are in touch with their soul my whole life. Jasmine Kara is the real deal! The blues like a taste of freedom has truly transformed this young singer. Her Iranian roots, her Swedish upbringing and her recent meeting with - and interpretation of - the american blues is an amazing testament to what a universal language music is. And; to how different expressions of a longing for freedom always have had an underlying, common denominator."


Blandning av r&b och blues
Jasmine Karas debutalbum heter “Blues Ain’t Nothing But A Good Woman Gone Bad” och innehåller en samling blues och r&b-pärlor som är omsorgsfullt utvalda från den gigantiska Chess-katalogen. Plattan är producerad av Michel Zitron och Jonas “Jones” Wetterberg med Marshall som Executive Producer. Man bestämde sig tidigt för att spela in albumet så som Marshall gjorde i Chess gamla inspelningsstudio på Michigan Avenue i Chicago på sextiotalet - med ett tight, välrepat band samt helt och hållet live. “Blues Ain’t Nothing But A Good Woman Gone Bad” spelades in under två hektiska dagar och två långa nätter i den anrika Cosmos-studion i Stockholm. Bandet sattes samman av ett gäng unga, svenska och förhållandevis okända musiker, vilka fick till ett sväng som man tyvärr inte hör så ofta på denna sidan Atlanten.  Under fyrtioåtta timmar i den där magiska studion i Skärmarbrink, så återskapade man ett stycke svart amerikansk musikhistoria – i ny tappning och för en ny generation; från Iran via Sverige, till USA och sedan tillbaka igen…
 

FAKTA
“Blues Ain’t Nothing But A Good Woman Gone Bad” släpps den 28 juli 2010. Första singeln, Etta James och Sugar Pie DeSantos r&b-partyklassiker “In The Basement”, har spelats flitigt i radio sedan början av året. Den Ska – doftande uppföljaren ”Try My Love Again” har precis lyfts upp på B-lista på P3.

1024 älskar detta Dela artikeln

Kommentera