Exklusiv lantlig design med Lotta Rolfsson
Foto/Grafik: Pressbild

Exklusiv lantlig design med Lotta Rolfsson

Publicerad den 27 juni 2010 kl. 11:18 av Micela Danielsson Lundin
Reportage. Bakom klädmärket Kläddilin står den talangfulla designern Lotta Rolfsson. Helt självlärd i sin konst och med en ständig strävan efter en miljövänlig produktionskedja. För 16 år sedan tog hennes designtalang form genom barnkläder, men idag erbjuder hon också stora delar av Norden sina damkollektioner i tidlös och unik design. Nyligen öppnade hon dessutom en nydesignad webbshop på Kläddilin.se

Lottas designdrömmar var till en början en hobby efter en njurtransplantation. Under namnet Kajsas Kläder designade och sydde hon barnkläder, men designtimmarna blev till ett terapeutiskt tillfrisknande och idag inbegriper verksamheten hela damkollektioner, en vacker butik och en webbshop - allt under det namnet Kläddilin som togs i bruk 1997. Namnet klargör tydligt i vilket material designen mestadels tillåts ta form i.  Lin är ett mer miljövänligt material än till exempel bomull.
- Lin har fördelen att kunna växa även när det är kallt och kräver relativt lite näringsämnen gentemot bomull, vilket gör att få bekämpningsmedel behövs , berättar Lotta. Vidare förklarar hon att materialet är anpassningsbart och således varmt när det är kallt och kallt när det är varmt, men att materialet också väldigt roligt och enkelt att arbeta med.

Lantlig design för modefreaks

Kollektionerna andas mjuk och lantlig luft men de passar likväl till de som älskar färg och det senaste inom mode, och likväl den äldre som yngre. För att hänga ett Kläddilinplagg i sin garderob får man betala lite mer än hos de vanliga lågpriskedjorna, ett prisspektrum som Lotta ibland tror skrämmer folk.
- Ibland tror jag att potentiella köpare kan skrämmas av att priserna inte är som på H&M, men lin är dyrare, men samtidigt också mer hållbart vilket besökare lätt glömmer bort, förklarar Lotta..

Trots en fysisk Kläddilin-butik i Skåne når hon hela Sverige med sin webbshop och genom sina 15 återförsäljare runt om i Sverige och Danmark når hon desto fler. Den nya webbshoppen har i dagarna fått ett helt nytt utseende och ett mer överskådligt produktutbud. Beställningarna levereras i sött inslagna paketer och även i leveranserna finns tanken om en miljövänlig produktion
- Vi återanvänder exempelvis våra skokartonger som emballage, vilka vi sedan slår in i i naturfärgat papper, allt för att försöka hålla fast vid de miljövänliga alternativen, berättar Lotta.

Miljöperspektivet är viktigt

Det märks i berättandet att vår miljö ligger henne varmt om hjärtat och att hon i den mån de går strävar efter att få alla led i sin produktion så miljövänliga som möjligt.
- Jag ser på helheten i produktionen och målet är att få märka min design med Naturskyddsföreningens "Bra Miljöval". Även färgningen av mina kläder sker under samlade former. I fabrik sker den i en ISO-certifierad sådan i Kinnarumma och färgerna som används innehåller inga hälsoskadliga ämnen.

Designer eller inte

Ibland tvivlar tyvärr Lotta över om hon kan titulera sig som designer eller inte eftersom hennes kunskap helt och hållet är självlärd och inte delgiven akademiskt, men visst kan hon titulera sig som designer Lotta Rolfsson. För hennes design är alltid helt rätt i tiden och just nu är det många väntar spänt på den kommande höstkollektionen.
- Det blir mycket blommigt, rutigt, tunikor, klänningar och stickade plagg i lin, avslöjar Lotta.

Kläddilin

1069 älskar detta Dela artikeln

Kommentera