På turné med Marika
Foto/Grafik: Pressbild

På turné med Marika

Publicerad den 25 april 2010 kl. 18:50 av Micela Danielsson Lundin
Reportage. Sveriges största humorturné Big Comedy är tillbaka med många kända komiker. En av dem är strålande glada Marika Carlsson - Komikern som skojar om sin hudfärg och som ser publikens skratt som den stora återbetalningen för allt slit. - Man blir väldigt glad när publiken skrattar, det infinner sig en känsla som är svår att beskriva, säger hon.

Humorturnén Big Comedy startade för fyra år sedan och har med åren blivit en svensk humortradition. Konceptet är enkelt - Sveriges 9 bästa komiker samlas och åker ut på turné tillsammans. Med 17 shower i turnéplanen är livet på resande fot tufft för komikerna, men Marika berättar att det är kul att jobba tillsammans med andra och uppskattar att för en gångs skull få arbetskamrater runt sig, vilket annars är ganska ovanligt i komikerbranschen.
- Man arbetar alltid ensam. En föreställning gör man ofta helt själv och nu får jag göra mitt jobb tillsammans med andra och det är otroligt roligt och givande, förklarar hon.

Publikens skratt avgör
Inför varje föreställning under turnén varierar hon sitt material, men hon säger att det är individuellt hur man som komiker lägger upp sitt sätt att arbeta. - Det är olika från person till person om man använder samma mall eller inte, men jag varierar det beroende på var jag uppträder eftersom publiken också skiljer sig. Publikens skratt beskriver hon som den stora återbetalningen till henne som komiker och hon berättar också att hon jobbar för att skapa ett samspel och en dialog mellan sig själv och publiken, där skratten är publikens gensvar till hennes prestationer. Fast de finns självklart gånger då publiken inte skrattar och ger det gensvar en komiker hoppas på, men Marika ser det som en del av yrket.
- Det är något man lär sig att hantera med tiden. Händer det får man bita ihop och ta ett nytt skämt och ytterligare ett, skulle det inte heller funka kan man välja att gå av scenen, säger Marika.

Vardagen inspirerar
En komiker som livnär sig på komik har många skämt på lager och de skapar sitt material förklarligt nog på olika sätt. Marika utgår från sig själv och det hon tycker är roligt och det som karaktäriserar och återkommer i hennes material är komik kring hennes hudfärg och stressen i vårt samhälle. Skämten hämtar hon från sin egen vardag, saker som hon sett eller hört, eller från diskussioner med vänner. Hon menar på att man inte sätter sig ner för att tänka ut ett nytt material.
- Skämten föds inte med papper och penna rakt upp och ner, även om det förekommer skissande ibland, berättar hon glatt.

Sommarturné och Roast på Berns
Den 9 maj gör hon och hennes komikerkollegor sitt sista stopp på Big Comedyturnén på Cirkus i Stockholm och även om hon tycker att det är roligt att vara ute på turné ser hon också på avslutet med kloka ögon.
- Allt har ju en början och allt har ett slut, avslutar hon.

Under är våren är Marika aktuell med Roast på Berns som visas på Kanal5 och den kommande sommarturnén på västkusten tillsammans med andra kända komiker som bland annat Henrik Schyffert och Felix Herngren.

FAKTA
Namn: Marika Carlsson
Bor: Stockholm
Aktuell med: Humorturnén Big Comedy med Felix Herngren, Henrik Schyffert, Johan Rheborg, Robin Paulsson, Fredrik Andersson, Adde Malmberg, Peter Wahlbeck och rookien Elina Du Rietz.
Tidigare medverkat i: Stockholm live SVT, 100% TV4 samt i Radio P4 och P3 korad 2006 till Sveriges roligaste kvinnliga Stand Up komiker.

Följ hennes turnéplan på: ftwproductions

6728 älskar detta Dela artikeln

Kommentera


Keischa den 2 maj 2011 kl. 00:19
Kudos to you! I hadn't touhght of that!