Filistin - unikt sound
Foto/Grafik: Pressbild

Filistin - unikt sound

Publicerad den 14 april 2010 kl. 16:08 av Fredrik Carlsson
Musik. Fingers Crossed är namnet på 20-åriga Filistins debutalbum. De 10 spåren på plattan är skrivna av Filistin och hennes mamma Charlotta Stödberg. Det är en mix av upptempo-låtar och ballader som är producerade av The Salazar Brothers, Masse och Salla (Latin Kings, Mando Diao, Weeping Willow, Fjärde Världen).

Filistin började i tidig ålder visa intresse för musik och underhållning. Hon är helt självlärd på piano och hennes första låt skrev hon som 10-åring efter att ha fått en synth i julklapp. Hennes röst och synth blev hennes verktyg och låtarna växte fram i tonårsrummet hemma i Hägersten utanför Stockholm. Filistins mamma Charlotta Stödberg snappade upp hennes begåvning och skrev några texter som Filistin tyckte om. Efter det började deras samarbete och nu har de skrivit ett helt album ihop. 2009 startade de även skivbolaget Pupa Reords. Producenterna The Salazar Brothers, Masse och Salla på Redline Studios ville producera hennes album efter att ha hört Filistins begåvning och speciella röst.  

”Våga älska spring”
Under de senaste åren har Filistin synts i flera olika sammanhang. Hon har turnerat runt i Sverige med komikern Mikael Tornving (Parlamentet mm.) och författaren och föreläsaren Göran Adlén. 
- Vi ville ha med en ung sångerska som kunde personifiera temat Våga, älska, spring, säger Göran Adlén. Eftersom showen handlade om just det; Att våga tro på sig själv och det man kan och vill, att vara passionerad i det man gör och att bara springa på. Där var Filistin perfekt! Filistin har även synts på Levagalan och i intervjuer i studenttidningarna Gaudeamus. Eftersom hon även studerat musikvetenskap och musikteori på Stockholms Universitet.

Hyllning till alla kvinnor
Debutplattan innehåller tio spår. Som ett urval kan nämnas: Första singeln ’Dj-Tribute’ som är en hyllning till alla DJs. True skrev Filistin som 17 åring, Sense You är som en lättsam smekning som beskriver känslan av att vara förälskad. 15-Blocks som beskriver motsättningarna i världen: U-land kontra västvärlden. Rikedom kontra fattigdom etc. och att allt ofta finns representerat inom bara några kvarters radie. Headache handlar om att leva i ett destruktivt förhållande och Mama Hold On är en hyllning till alla de kvinnor som kämpar i världen, inte minst mot bröstcancer.

Filistin skriver från hjärtat och sjunger från tårna med sin starka röst. Hon gör sin egen grej och då blir det på riktigt. Därför ger hon också ut plattan på eget bolag.
- Man måste våga för att kunna vara, säger hon. Jag tror på det jag gör och tar det hellre lugnt och arbetar fram ett material jag kan stå för.


FAKTA
Albumet släpps den 28:e april på Pupa Records/Plugged
Filistin.se

730 älskar detta Dela artikeln

Kommentera