Micela: Bergendahl vidare till Oslo
Foto/Grafik: Kristoffer Svanmark

Micela: Bergendahl vidare till Oslo

Publicerad den 13 mars 2010 kl. 22:30 av Micela Danielsson Lundin
Krönika. Tio finalister hade höjt sina lägsta nivåer och i slutändan fanns det bara en vinnare. Efter en storslagen final och stora mediepådrag dog tillslut stämningen, för att åter byggas upp till den stora Eurovisionfinalen i Oslo när Anna Bergendahl representerar Sverige.

Kvällspressen hade fram till finalen tagit fram sina favoriter genom Anna Bergendahl, Timoteij och Jessica Andersson. Radio gjorde framförallt ett tydligt ställningstagande genom att konstant spela Eric Saades, Olas och Salem Al Fakirs superlåtar och såhär i efterhand visade det sig att det tydligen inte hjälpte att vara en radiofavorit.

Röstning i tre delar

Nytt för året var den Europeiska juryn, vilka presenterade vitt skilda tolvpoängsresultat. Både Ola, Andreas Johnsson, Darin och Salem Al Fakir fick tolv poäng en eller två gånger och när rösterna var slut var det Al Fakir i toppen och Jöback i botten. När Sveriges jurygrupper fått säga sitt var resultatet likvärdigt. De flesta tolvpoängarna trillade in hos Anna Bergendahl, men trots det behöll Al Fakir sin toppledning, men när rösterna från Svenska folket var räknade stod Bergendahl som årets segrare.

Finalfältets toppar
Älskade älskade Salem Al Fakir som gjorde Globens i särklass bästa show fick nöja sig med en andra plats och det kändes ruttet att vinsten gick till finalfältets blekaste deltagare. Andra som gjorde betydligt starkare framträdande var waterwow Eric Saade och Darin, Sveriges nya Enrique Iglesias. Jag som varit ganska mediokert inställd till hans ballad charmades något ytterligare och nynnade faktiskt med i andra refrängen. Unstoppable med Ola var ingen dundergrej under kvaltävlingen, men i Globen gick han från att vara ett dåligt fiskeagn till ett bättre sådant. Jöback däremot hade förstärkt sin schlagerkör och hade mer power än tidigare och tårarna brände i ögonen när hans poäng uteblev.

Mellanakt
De självsäkra tjejerna i Tiomoteij gav en äkta öststatsmelodi med rätt melodifestivlatouch, men artisterna var helt fel. Vinnaren Anna Bergendahl stod enligt mig för kvällens sämsta låt och värsta scenrörelser och trots att hon hade lägst odds på de svenska spelsajterna var hon för mig som en kopp med ljummen mjölk. Oerhört tråkig.

Bleka artister
Tråkig var också finalschlagern alá Wahlgren som var uttjatad redan innan lördagsfinalen och Jessica Andersson sa i direktsändning att hon brukade gäspa innan hon steg upp på scen, det var vad jag gjorde under hela framträdandet, men trots att artister stod för bleka framträdande spelade det tydligen ingen roll.

För ikväll var det en blek artist som stod som segrare i årets Melodifestival. Så till Salem Al Fakir, - Du fick min röst och jag ger dig min tröst.

 

 

9798 älskar detta Dela artikeln

Kommentera