Män som hatar Kvinnor - vann folkets hjärta
Foto/Grafik: Kristoffer Svanmark

Män som hatar Kvinnor - vann folkets hjärta

Publicerad den 26 januari 2010 kl. 08:05 av Micela Danielsson Lundin
Film & tv. Vad har Mikael Marcimain, Johan Renck, Jannike Åhlund, Pia Johansson, Katinka Faragò, Nils Petter Sundgren, Vinca Wiedemann och Eva Swartz Grimaldi gemensamt? - De är årets Guldbaggejury, den 46:e i ordningen.

Det var en oväntad öppning av måndagens Guldbaggegala. Programledaren och komikern Johan Glans bjöd tillsammans med en del av den svenska skådespelarliten på bitterhet från Arn och dans från Sommaren Med Göran. Samtidigt hånades Lukas Moddysson i sin frånvaro och Johan Glans tog tillfället i akt att sjunga duett med vackra Lena Endré. Under måndagskvällen hann även prisutdelarkollegorna Dan Ekborg och Pia Johansson med en hångelkupp - det var med andra ord fest på Cirkus.

Hårfina marginaler
Lisa Siws I Taket Lyser Stjärnorna lös starkast under måndagens Guldbaggegala även om priserna uteblev och flest nomineringar tilldelades Stig Larssons Milenniumfilmer. Män Som Hatar Kvinnor som filmatiserar den första delen av Milleniumserien och ungdomsfilmen I taket lyser stjärnorna stred mot varandra i kategorin Årets Film och det var en hårfin kamp mellan den enastående huvudrollsinnehavaren Noomi Rapace och Malin Crépins otroliga rollinsats i Skuggan Av Värmen.

Malin spelar den kvinnliga vakten som lider av svårt heroinmissbruk och som tillsammans med sin stora kärlek Erik spelad av Joel Kinnaman strävar efter Malins kamp tillbaka till verkligheten. Men årets film gick inte helt kommersiellt oväntat till Män Som Hatar Kvinnor och Årets Kvinnliga Huvudroll tilldelades årets kanske mest självklara vinnare - Noomi Rapace för hennes roll som hackern Lisbeth Salander.  

Bergqvist och Lindén
Den Snabba Cashaktuella Joel Kinnaman fick se sig slagen av veteranen Kjell Bergqvist i kategorin Bästa Manliga Biroll samtidigt som Bergqvist passade på att glatt tacka den viktigaste av dem alla - sig själv, inför en jublande publik.
- Jag vill tacka mig själv för ett jävligt bra jobb igen, sa han skämtsamt.
Anki Lidén stod som segrare i den motsvarande kvinnliga kategorin mot motskådespelerskan Annika Hallin ifrån I Taket Lyser Stjärnorna.

Årets Nykomling

Den stora nykomlingen för året var Teresa Fabik som debuterade 2006 med Hip Hip Hora. Fabik stod nominerad i både Bästa Film, Bästa Regi och Bästa Manus med filmen Prinsessa som handlar om artonåriga Maja som drömmer om att bli skådespelerska samtidigt som omvärlden och hennes pappa indirekt signalerar att hon själv är det stora hindret på vägen. Dessvärre var konkurrensen hård och Fabik fick lämna Cirkus utan någon Guldbagge att med sig hem till Söder i Stockholm.


FAKTA
Bästa film
"Män som hatar kvinnor" (Producent: Søren Stærmose)

Bästa regi
Lisa Siwe för "I taket lyser stjärnorna"

Bästa kvinnliga huvudroll
Noomi Rapace för rollen som Lisbeth Salander i "Män som hatar kvinnor"

Bästa manliga huvudroll

Claes Ljungmark för rollen som Sven-Erik i "Det enda rationella"

Bästa kvinnliga biroll
Anki Lidén för rollen som Ingrid i "I taket lyser stjärnorna"
 
Bästa manliga biroll
Kjell Bergqvist för rollen som Jonny i "Bröllopsfotografen"

Bästa manuskript
Ulf Malmros för manuskriptet till "Bröllopsfotografen"

Bästa foto
Hoyte van Hoytema för fotot i "Flickan"

Bästa utländska film

"Det vita bandet/Das weiße Band" Regi: Michael Haneke

Bästa kortfilm
"Skrapsår" av Gabriela Pichler

Bästa dokumentärfilm
"Ebbe - The Movie" av Jane Magnusson och Karin af Klintberg

Årets Guldspira

Maggie Wistrand, rollsättare till bland annat "Flickan" och "I Taket Lyser Stjärnorna"

6687 älskar detta Dela artikeln

Kommentera