Bluegrassbandet G2 erövrar USA
Foto/Grafik: Pressbild

Bluegrassbandet G2 erövrar USA

Publicerad den 1 december 2009 kl. 20:27 av Micela Danielsson Lundin
Musik. De är kända som Europas mest spännande Bluegrassband, men i Sverige är de fortfarande fem anonyma ansikten. För fyra år sedan jammade de ikapp på Bluegrassfestivalen i Gränna och 2007 släppte de sin första skiva och medverkade i TV4:as nyhetsmorgon. För någon vecka sedan kom de hem från sin USA-turné och besöket på den stora galan IBMA Nashville. - Det var helt fantastiskt, säger bandets banjospelare Jens Koch.

Det var tredje året i rad G2 besökte IBMA Nashville och mycket har hänt sedan bandets första besök 2007. De har haft två stentuffa år med mycket jobb, något som betalat tillbaka sig i Bluegrassammanhang
- Folk visste inte så mycket om oss första året i Nashville, men nu vet varenda kotte vilka vi är och vi har många fans, säger Jens leendes. Jens Koch är en av de fem bandmedlemmarna i bandet G2 och han ryktas vara den mest utstående banjospelaren och är den bästa unga banjospelaren i hela världen. Att han förväntas bli bland världens bästa banjospelare inom några år tar han som en komplimang.
-  Det är ju ganska jäkla bra ändå, skrattar han.

USA-turné och medietåg
Under USA-turnén fick G2 vara med och känna på det växlande artistlivet med snabba vändningar mellan TV-inspelningar och radioframträdanden. Under deras resa till framträdandet på Woodsongs i Lexington KY blev de stoppade av polisen för fortkörning, men när polisen fick veta att de var ett svenskt bluegrassband på väg till radiostationen WCYO i Richmond för ett snabbt inhopp innan konserten blev bötern aldrig mer än ord, - "Bluegrass? I ain't gonna give you a ticket!!, sa polisen. Showen var ett TV-gig och sändes till 65 miljoner hushåll i USA och 400 radiostationer runt om i världen
- Det var stort, säger Jens, samtidigt som han och hans bandkompisar var tvungna att börja spela in allt kul som hände på sina mobiler för att överhuvudtaget komma ihåg alla galna händelser.

Under galan i Nashville spelade G2 också på Award Show, vilket är som bluegrassens egen grammisgala som äger rum på Ryman Auditorium, platsen där country och bluegrass föddes. G2 var det första icke amerikanska bandet som fått äran att spela på scenen där världen kan hålla ögonen på sitt bluegrassband.
- Våra största idoler satt på första raden och tittade på oss, berättar Jens.

Nya skiva och ny turné
Bandets första CD, Where the Tall Grass Grows kom 2007 och fick många positiva reaktioner. Bluegrass Unlimited hyllande bandet för sitt sätt att spela bluegrass på och de vann den Europeiska Bluegrassband titeln samma år. Framtiden för bandet ser ljus ut och 2010 finns det avsatt tid för en stor USA-turné och även en ny platta är under inspelning. Jens berättar att USA-turnén drar i gång i juni 2010 och avslutas i oktober. Första framträdandet är i Californien och det sista i Nashville, där bandet hoppas ha sin bas. Planen är att köpa en stor van amercianstyle för att slippa skifta mellan, buss och tåg som färdmedel vid kortare sträckor. Den nya plattan kommer att ge fansen ett nytt sound och det kommer låtar som passar även de som inte är insatta bluegrasslyssnare
- Vår sångare och låtskrivare Christoffer Olsson har en förmåga att skriva låtar som är lätta att relatera till. Framförallt så är det mer attityd på den nya plattan, säger han.

Generation Två
G2 består av fem killar med alla olika roller. Christoffer är ledsångare och gitarrist, medan Erik sköter mandolin. Tobias spelar dorbo och Jimmy spelar bas, medan en av Sveriges bästa banjospelare finns i Jens Koch. Med ett färdigproducerat album, ett pågående och planer på att turnera på regular basis i USA är bandet ämnade för att sätta djupa spår i Bluegrassvärlden. Namnet G2 står för generation två, med syftning på bandmedlemmarnas Bluegrasspelande fäder och farbröder, vilket gör G2-killarna till den nya andra generationen av svenska bluegrassmusiker. När de spelade tillsammans första gången på en Bluegrassfestival i Gränna 2005 tillhörde alla andra band, men festivalen slutade med att de alla satt jammandes tillsammans i en stuga en helt natt.
- Allt satt ihop perfekt och kort därefter lämnade vi våra andra band. Några helger senare samlades vi och svetsade oss samman i min lilla studentlya i Örebro säger Jens. Där bekräftade killarna att sammanhållningen de hade var något utöver de vanliga eftersom de klickade både personligt och som yrkesmusiker.
- Det var då vi förstod att det vi hade var något att satsa på, berättar Jens.

Nu är förhoppningen att få en svensk publik. Eller?
- Men vi måste inte bli kända i Sverige. Vår marknad är USA och resten av världen. Men om folk diggar vår musik i Sverige så hade det varit jättekul. Svenskar har rätt så bra koll på musik i allmänhet, om man bortser från Idol, avslutar Jens skämtsamt.

www.g2bluegrassband.com

701 älskar detta Dela artikeln

Kommentera


OntonePes den 27 maj 2011 kl. 21:24
<a href=http://carolinescomedy.ning.com/forum/topics/buy-accutane-buy-cheap>buy accutane</a> http://carolinescomedy.ning.com/forum/topics/buy-accutane-buy-cheap - buy accutane